16. yüzyılda kızılderililerin yaralarını, kaynattıkları ağaç kabuklarının suyunu sürerek tedavi ettikleri söylenir. Amerikalılar kızılderililerden gördükleri bu uygulamayı yerleşik hayata geçtiklerinde ilk olarak erkek berberlerde uygulamaya başladılar. Tıraş esnasında oluşan kesikler için kanamayı azaltmak ya da tıraş sonrasında rahatlama için cadı fındığını kullandılar.
Gün geçtikçe de yüzdeki diğer etkilerini keşfetmeye başladılar. Bir asırdır kozmetikte kullanılan cadı fındığın hikayesi de günümüzde kadar nesilden nesile aktarılarak ulaştı.
Günümüzde cadı fındığı, FDA (U.S. Food and Drug Administration) tarafından kozmetik etkileri onaylanmış birkaç ağaçtan biridir.
Amerika’nın soğuk bölgelerinde yetişen ağacın kabuklarından kaynatılarak elde edilen “doğal cadı fındığı” kozmetik sektöründe; cilt sıkılaştırıcı, gözenek temizleyici, siyah nokta arındırıcı ve yağ dengeleyici olarak kullanılmaktadır.
Her ne kadar adında fındık geçse de Türkiye’deki fındık ağacıyla bir benzerliği bulunmamaktadır. Cadı fındığı literatürde "Hamamelis Virginiana" ve "Witch Hazel" adlarıyla da bilinmektedir!
Bazı Türkçe internet siteleri veya sosyal medyada “macadamia yağı” ile de karıştırılmaktadır. Macadamia yemiş veren bir ağaç olup sıcak bölgelerde yetişmektedir. Halbuki, cadı fındığı dayanaklı yapısıyla soğuk bölgeleri sever ve kış aylarında altın sarısı çiçeklerini açar. Çiçeklerini döktükten sonra bahar aylarında hasat edilir ve “doğal cadı fındığı” elde edilir. Haliyle cadı fındığının yağı bulunmamaktadır!